Jag blev volontär först som pensionär

Magareta Hjelm

Jag slutade jobba när jag var 65 år, Då hamnade jag i en kris – vad skulle jag göra nu?

– Jag slutade jobba när jag var 65 år, det kändes konstigt att lägga av med jobbet. Jag passade barnbarnen rätt mycket i några år, men sedan blev de större, och behövde mig inte så mycket. Då hamnade jag i en kris – vad skulle jag göra nu?

Bland det första hon fick syn på var Frivilligcentralen Viljan när hon sökte ett uppdrag på Volontärbyrån. Direkt när Margareta Hjelm kom till Frivilligcentralen Viljan på volontärintervju kände hon att det stämde. 

– Viljan, tänkte jag, vad är det? Det måste vara något särskilt som har ett sådant namn. Så jag ringde dit och fick komma på intervju.

Viljan gör livet lättare

Frivilligcentralen Viljan på Söder i Stockholm är en religiöst och partipolitiskt obunden förening som förmedlar och utför volontärarbete på Södermalm i Stockholm. Både äldre och yngre personer kan kontakta Viljan och be om hjälp. Men de flesta som hör av sig är pensionärer, mest äldre damer, som bor på Söder förstås. Det kan gälla att få sällskap till läkare eller tandläkare med mera. Viljan har också kaféverksamhet, loppis och olika cirklar i litteratur, akvarellmålning etc. Mycket av verksamheten sköts av volontärer, i dag har man 65 stycken.

Volontär för "punktisar"

Margareta Hjelm blev intresserad redan vid första besöket på Viljan och anmälde sig som volontär för ”punktisar” – punktinsatser som görs för dem som ringer och vill ha hjälp. För tre år fick Margareta kontakt med en kvinna som blev hennes ”Fasta kontakt”, en person som får volontärbesök ungefär var fjortonde dag.

– Min första kontakt var när jag följde en kvinna till sjukhuset. Hon är multisjuk, men ändå ytterst levande och vital. Jag är så fascinerad av henne. Hon var 94 när vi träffades och vi blev verkligen goda vänner. Margaretas vän kom som så många andra unga kvinnor till Stockholm i sin ungdom för att söka arbete.
– Hon har berättat så mycket intressant om hur det var att komma till storstaden då. Det var tufft, hårda arbetsvillkor.

Viljans Volontärer har ingen särskild utbildning för sina uppdrag. Men de får gå igenom en grundlig intervju innan de blir volontärer och får sedan en noggrann genomgång av det regelverk som gäller och de etiska principer de ska följa i sina uppdrag.

Mitt bästa råd till en blivande volontär

Att vara volontär är ett sätt att komma med i samhället, bli engagerad i viktiga frågor. Och genom min kontakt med ännu äldre personer får jag perspektiv på mitt eget liv!

 

 

Margareta Hjelm intervjuad av Ingrid Jacobsson

 

Sök ett uppdrag inom området Social och ekonomisk utsatthet >

Skicka in din berättelse
Volontärbyrån söker efter fler volontärers berättelser och erfarenheter
.