Att ge pengar är bra – men du kan göra något

 Athanassia Fourla

Athanassia Fourla tog med sig volontärengagemanget från Aten till Sverige när hon flyttade hit för åtta år sedan. Hon har i många år engagerat sig framförallt i organisationer som arbetar med utsatta barn.

 – Jag har jobbat ideellt i många år, ända sedan jag var klar med mina studier, berättar Athanassia. Det var en känsla jag fick, jag hade ett bra jobb, fina vänner – men det var något som saknades. Jag ville ge något tillbaka till samhället.

Athanassia började med att engagera sig i sin hemstad Aten i Roots, en organisation som återförde illegalt adopterade barn till deras föräldrar. Hennes engagemang för utsatta barn har fortsatt sedan hon flyttat till Sverige, och hon hjälper nu bland annat ett nätverk för saknade barn och en organisation för sexuellt utnyttjade barn. Athanassias volontäruppdrag innebär bland annat att översätta texter från svenska till grekiska, skriva projektansökningar och ge råd i bidragsfrågor.

Balansgång mellan fritid, arbete och ideellt engagemang

Athanassia jobbar heltid på SIPRI - Stockholms internationella fredsforskningsinstitut. Förutom jobbet har Athanassia en dotter som kräver sin tid. Athanassias man arbetar varannan vecka i Norge, och de veckorna ligger hela ansvaret för hem och barn på Athanassia. Det händer att dottern får följa med på möten på kvällarna, men Athanassia hoppas att det ska göra att hon blir intresserad av volontärarbete och vill hålla på med det när hon blir vuxen.
– Jag vill ju inte svika de organisationer som jag har uppdrag hos, men ibland kan det bli för mycket jobb. Då har jag kunnat säga ifrån att jag måste ta det lite lugnt en period, och det har organisationerna haft förståelse för.

Att göra något är viktigast

– Visst är det bra att skänka pengar till Unicef eller Rädda Barnen, men man kan ju göra något själv också! Många av mina vänner tycker att det låter fint med mina volontäruppdrag, men säger att de själva inte skulle hinna. Då säger jag: ”Det är upp till dig själv, du kan ge en procent av din tid, bara det skulle vara en viktig insats."

Mitt bästa råd till en blivande volontär

Var realistisk! Det finns många uppdrag att välja bland, men tänk efter vad du kan klara av. Det är inte bra att engagera sig till 300 procent, det räcker att du ger 1 procent av din tid. 

 Athanassia Fourla intervjuad av Ingrid Jacobsson

 

 

Sök ett uppdrag inom Barn och ungdom >

 

Skicka in din berättelse
Volontärbyrån söker efter fler volontärers berättelser och erfarenheter.